Daar vind ik iets van

Daar vind ik …iets… van

In 2019 stond ik in Deventer op de Lebuïnuskerktoren van het uitzicht te genieten, toen er een paar mensen langsliepen. Een oud stel met een jong meisje, ik denk hun kleindochter. Op een gegeven moment hoorde ik de dame zeggen: ‘ik heb daar iets mee’ en in hetzelfde gesprek met de torenwachter: ‘wij zijn nogal van de IJssel’.

Het valt me de laatste tijd vaker op dat ‘iets’ gebruikt wordt om een waardeoordeel te uiten. Met een zin als ‘daar heb ik iets mee’ wordt vaak een positief iets bedoeld. Dat is namelijk iets waarmee je graag geassocieerd wordt, wat je leuk vindt om te doen. Iets wat je dus aan jouw zelfbeeld linkt. Het is minder sterk dan ‘dat vind ik echt heel leuk om te doen’, misschien wel omdat je niet helemaal zeker weet wat de andere partij vindt van jouw er ‘iets’ mee hebben..

Maar dit ‘iets’ wordt ook voor negatieve gevoelens gebruikt. Stel dat je op een heerlijke date bent, op de kerktoren in Deventer, en je date zegt ineens dat hij/zij voor de lol menukaarten checkt op spelling (totaal niet herkenbaar hier). Jij, een normaal denkend mens, zegt ‘ja.. ik vind daar iets van..’ Dat is dan toch een vrij ongemakkelijk moment. Niet getreurd, je kan het nog redden!

‘Iets’ is natuurlijk een heel algemeen, nietszeggend woord, en biedt nog genoeg mogelijkheden tot ontsnappen aan een tegenaanval. Als je date jouw opmerking doorheeft en zegt ‘oh, wat dan? Ik vind het echt stom als bedrijven daar niet goed op letten’, kan je nu nog terugkrabbelen met ‘Ik bedoelde het ook helemaal niet negatief’ (hoe slap dat dan ook klinkt). Crisis afgewend.. voor nu.

nl_NL_formalDutch